Bij verkiezingen: geef deelnemers een aantal stemmen om op elkaar te stemmen.

Ik maakte onlangs deel uit van een wedstrijd, waarbij de kandidaten met de meeste stemmen door gingen naar de volgende ronde. Het was een interessante ervaring. Ik ervaarde nu de dynamiek van het stemmen. Ik snapte de vorm.

Het aantal stemmen zelf is geen criterium voor kwaliteit. Het zegt meer over je netwerk. Het zou interessant zijn om te weten hoeveel mensen hebben gekozen puur op informatie en niet omdat ze deel uitmaakten van het netwerk van de kandidaat.  Een school met vijfhonderd leerlingen heeft al snel een groot aantal stemmen bij elkaar.

Het aantal stemmen zelf is geen criterium voor kwaliteit.

De vorm die nu gekozen is, was een mooie vorm voor een selectie. De eerste vijfendertig van de honderdvijftig kandidaten mochten zich presenteren aan een jury. Daarnaast had de jury nog een eigen selectie gemaakt van interessante projecten, los van het aantal stemmen. Uit al de presentaties mochten er veertien door naar de incubator, waar ze hun project verder uit mochten werken.

Er zaten vele prachtige projecten bij. Het was zonde om anderen als concurrent te zien. Juist omdat de projecten over samenwerking gingen. Ik kwam op dit idee: als je ooit kiest voor stemmen als selectiecriterium, geef de deelnemers dan vijf of tien stemmen om op elkaar te stemmen. Je haalt competitie weg en leidt tot wederzijdse waardering. En de deelnemers zelfs zijn experts, zij weten welke projecten goed in elkaar zitten.

Je haalt competitie weg en het leidt tot wederzijdse waardering.